Czyszczenie ultradźwiękowe
Technologia dla doskonałych wyników
Zawartość koszyka
Koszyk jest pusty
+421 37 783 27 57

Usuwanie alkoholu ultradźwiękiem

W myjce ultradźwiękowej alkohol zestarzeje się w przeciągu 15 minut na 5 letni.

Myjka ultradźwiękowa uwalnia świeżo wypalony alkohol i umożliwi jego konsumpcję bezpośrednio po wypaleniu i sprawi, że alkohol nie będzie zawierał niepożądanych płynów, które powstają przy wypalaniu. Klienci mogą dzięki temu swój produkt skosztować bezpośrednio w gorzelni.

Ultradźwięki mają zasadniczy wpływ na smak alkoholu, który po postarzeniu pozostaje wyważony smakowo, co można osiągnąć wyłącznie przez wieloletnie leżakowanie.

Proces ten może przebiegać w nierdzewnej wannie ultradźwiękowej, do której alkohol nalewa się, a ultradźwięki zmiękczają go przy częstotliwości 37 kHz i pozbawiają niepożądanych cieczy. Po zakończeniu 15 minutowego "czyszczenia" alkohol odbiera się za pomocą wentyla wypustowego bezpośrednio do butelek. W ten sposób modyfikowany alkohol nie musi już być (ale może) odpowietrzany.

Dziś ultradźwięki stają się standardowym wyposażeniem zakładów spirytusowych i za zalety tych urządzeń klienci chętnie dopłacają. Myjki ultradźwiękowe dostarczyliśmy już ponad 50 klientom na Słowacji oraz klientom do zakładów spirytusowych w Czechach. Klienci najczęściej wybierają wanny o objętości 4 i 12 litrów.